Уил Даниъл, finance.yahoo.com Следвайте Гласове в ТелеграмБанките в Съединените щати седят върху 1,7

...
Уил Даниъл, finance.yahoo.com Следвайте Гласове в ТелеграмБанките в Съединените щати седят върху 1,7
Коментари Харесай

Банките в Съединените щати имат нереализирани загуби в размер на 1,7 трилиона долара

Уил Даниъл, finance.yahoo.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Банките в Съединените щати седят върху 1,7 трилиона $ неосъществени загуби, сочи изследване. Това не е проблем, до момента в който не стане проблем

След бързия банкрут на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец, както и на Credit Suisse предходната седмица, регулаторните органи и бизнес водачите се постараха да уверят обществено потребителите, че банките са сигурни.

Потенциалът за „ разпространяване на болестта “ в цялата финансова система към този момент е дребен, откакто Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (ФКЗД), Федералният запас и Министерство на финансите се сплотиха, с цел да поддържат всички инвеститори, както застраховани, по този начин и незастраховани в SVB и Signature, споделят те.

Миналата седмица, да вземем за пример, след втория и третия по величина банкови банкрути в историята, министърът на финансите Джанет Йелън съобщи пред законодателите от финансовата комисия на Сената, че „ американците могат да се усещат спокойни “ за сигурността на своите депозити. А основният изпълнителен шеф на Ситигруп Джейн Фрейзър съобщи в сряда пред Икономическия клуб на Вашингтон, че банковата система е „ постоянна “ и както огромните, по този начин и районните банки са „ добре капитализирани “, като добави, че „ това не е кредитна рецесия “, съобщи Ройтерс.

Когато малко по-късно банкрутира и Credit Suisse, анализаторите оповестиха, че това е скандална институция, която е натрупала милиарди загуби от значими проблеми – в това число имплозията на хедж фонда Archegos през 2021 година и че клиентите и вложителите ѝ просто са изгубили доверие. Те означиха още, че Silicon Valley Bank е позволила съдбовни и елементарно предотвратими неточности в ръководството на риска, които не са показателни за положението на цялата банкова система.

Но SVB страда и от огромни неосъществени загуби, породени от повишението на лихвените проценти, които спомагат за всеобщото евакуиране на средства от банката от страна на огромната ѝ база незастраховани инвеститори. Нов документ на откриватели от Нюйоркския университет от 13 март открива, че те не са единствените с тези проблеми – в края на 2022 година банките в Съединени американски щати са имали неосъществени загуби в размер на 1,7 трилиона $. Загубите са съвсем равни на общия капитал на банките от 2,1 трилиона $, изясняват професорите Филип Шнабел и Алекси Савов, както и Итамар Дехслер от университета Пенсилвания.

Нарастващите лихвени проценти понижиха цената на американските държавни скъпи бумаги и скъпите бумаги, обезпечени с ипотеки, които съставляват огромна част от активите на доста банки. В различен документ, също от 13 март, академични откриватели откриват, че единствено през последната година активите на американските банки са изгубили 10% от цената си.

Освен това, съгласно същия документ, от общо 17 трилиона $ банкови депозити в Съединени американски щати, бизо 7 трилиона $ понастоящем не са застраховани от ФКЗД. Авторите на изследването, измежду които Ерика Сювей Джианг от университета на Южна Калифорния, Грегор Матвос от Северозападния университет, Томаш Пискорски от Колумбийския университет и Амит Серу от Станфорд, изясняват, че в случай че половината от тези незастраховани инвеститори решат да изтеглят средствата си след неотдавнашната банкова неустойчивост, това може да заплаши депозити за стотици милиарди долари.

„ Ако тегленията на незастраховани депозити провокират даже и дребни разпродажби на активи, рискът ще засегне доста повече банки “, пишат те. „ Като цяло тези калкулации сочат, че неотдавнашните спадове в цената на банковите активи доста доста са нараснали неустойчивостта на банковата система на Съединени американски щати “

Няма огън без искра

Нереализираните загуби не се отразяяват в балансите на банките, заради счетоводна процедура, при която активите се водят в счетоводните книги на банките по цената, на която са закупени, ане по настоящата им пазарна стойност. Стефан Вайлер, професор по стопанска система в Държавния университет на Колорадо и съдиректор на Института за районно икономическо развиване обяснава, че тези загуби ще бъдат осъществени от банките, единствено в случай че те бъдат принудени да продадат своите активи в изискванията на всеобщо изтегляне на пари от вложителите. Точно това се случи със SVB – вложителите всеобщо желаеха да си върнат парите, което принуди банката да продаде притежаваните от нея скъпи бумаги, обезпечени с ипотеки, със загуба от 2,4 милиарда $ преди данъчно облагане.

„ Всичко е наред, до момента в който не дойдат по едно и също време всички хора, с цел да изискат да си върнат депозитите “, сподели Вайлер пред Fortune в четвъртък.

Проблемът, означиха тази седмица анализаторите на JP Morgan, ръководени от Николаос Панигирцоглу е, че след банкрута на SVB от „ най-уязвимите “ американски банки бяха изтеглени депозити за 1 трилион $.

„ Така че, възможностите да се сблъскаме с тези неосъществени загуби се усилват “, предизвести Вайлер, а това може да докара до още банкови банкрути.

В резултат на този евентуален проблем за банките в Съединени американски щати редица политици, измежду които и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и депутатът от Калифорния Ро Ханна настояват, че Фед би трябвало да поддържа всички типове инвеститори във всички банки, с цел да предотврати по-нататъшно всеобщо евакуиране на средства от банките. Призиви се ускориха тази седмица, откакто министърът на финансите Джанет Йелън съобщи пред сенатската комисия по бюджетните заеми в сряда, че не обмисля „ общо обезпечаване “ на всички банкови депозити в Съединени американски щати, в случай че „ систематичният риск “ не стане проблем, съобщи Ройтерс.
Дори милиардерът и шеф на хедж фонд Бил Акман съобщи тази седмица, че ФКЗД „ би трябвало да спре приключването на кръв “ и „ категорично да подсигурява всички депозити в този момент “.

„ От имплицитна поддръжка на вложителите, стигнахме до експлицитното изказване на секретаря Йелън през днешния ден, че не се обмисля никаква гаранция “, написа в Туитър Акман, който е създател на Pershing Square Capital Management и добави, че „ ще бъде сюрпризиран, в случай че приключването на депозити не се форсира, освен това неотложно “. 

Тази история беше оповестена в началото във Fortune.com

Инфо: finance.yahoo.com/news

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР